2020. december 9., szerda



Hogyan törj ki az elismerésfüggőségedből


Míg a megbecsültség érzése egy egészséges dolog, az a szükségérzet, hogy az életünkben szereplő emberektől várjuk az elismerést (a főnökünktől, hitvesünktől, szüleinktől, barátainktól, szomszédainktól, még a gyerekeinktől is), az épp ennek az ellenkezője.

Írta: Hale Dwoskin



Mindenkinek szüksége van arra, hogy rendszeresen megbecsülve érezze magát. Ez abból a nagyon emberi szükségletünkből fakad, hogy tudjuk és érezzük, jó munkát végzünk az életben. És abból a tényből is fakad, hogy emlősként megvan a szükségletünk a szüleinkkel, családunkkal és nemzetségünkkel való kötődésre. Ráadásul egy kis elismerés arra sarkallja az agyunkat, hogy felszabadítsa a jóérzés kemikáliáját, a dopamint.

Míg a megbecsültség érzése egy egészséges dolog, az a szükségérzet, hogy az életünkben szereplő emberektől várjuk az elismerést (a főnökünktől, hitvesünktől, szüleinktől, barátainktól, szomszédainktól, még a gyerekeinktől is), az épp ennek az ellenkezője. Az efféle függés az elismeréstől azt okozhatja, hogy kihagysz lehetőségeket, és az összes saját álmodat talonba teszed annak a kedvéért, hogy elfogadjanak, kedveljenek. És még, ha kapsz is helyeslést más valakitől, ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor azt hazugságnak fogod érezni és továbbra is üresnek fogod érezni magad.

Az, hogy azt akarjuk, hogy elfogadjanak bennünket az emberek, általános dolog a társadalmunkban. Legtöbben azt érezzük, hogy anélkül, hogy mások elismernék azt akik vagyunk és amit csinálunk, nem vagyunk értékesek.

Elismerésfüggő vagy?

Hogyan állapíthatod meg, hogy függsz-e attól, hogy keresed mások helyeslését? Ha néhányat felismersz ezekből az árulkodó jelekből, lehetséges, hogy nem a megfelelő helyeken keresed a szeretetet:

- Úgy jellemzed magadat, hogy szeretsz örömet okozni másoknak.

- Sokkal jobban érdekel, hogy mennyi barátod van a Facebookon, mint amennyi valójában az életedben van?

- Hajlandó vagy megtenni bármit, amit a főnököd vagy a hitvesed kér tőled, még akkor is, ha túlzó, vagy túlzott nyomás alá helyez téged.

- Gondot okoz számodra, hogy nemet mondj az embereknek.

- A sikerességedet az alapján méred, hogy mások mit gondolnak rólad. 

- Mások kérésére extra kötelezettségeket vállaltál, csak azért, hogy később neheztelhess rájuk.

- Nem követted az álmodat, hogy vállalkozásba kezdj, énekes legyél, körbeutazd a világot, stb... mert valaki azt mondta, hogy ne tedd.

- Még abban sem vagy igazán biztos, hogy te mit akarsz önmagad számára.

- Nagyon sok szabadidődet felemészti mások igényeinek a kielégítése (és csak ritkán a saját szükségleteidé).

- Ha valami olyat teszel, amit valaki nem ismer el, nagyon bűnösnek érzed magad.

Hogyan hagyd abba az helyeslés keresését?

A mások elismerésétől való függésnek az a kockázata, hogy az életedet végül másokért éled. Nem érzed úgy, hogy szabadon követheted a céljaidat és álmaidat, és ha ezt teszed, bűnösnek érzed magad miatta. De megérdemled, hogy azt az életet éld, amit TE akarsz, és nincs szükséged senkire sem, hogy elismerjen, csakis önmagadra.

Ha megengeded magadnak, hogy igazán ránézz, meg fogod látni, hogy az összes értéked belülről fakad. Megadhatod magadnak közvetlenül az elismerést, amit másoknál keresel.

Íme egy egyszerű eszköz, amit használhatsz, hogy abbahagyd azt a szokást, hogy ott keresd az helyeslést, ahol soha nem fogod igazán megtalálni.

Próbáld ki most.

Ahogy felfedezed ezt, a tőled telhető legjobban a szíveddel válaszold meg ezeket a kérdéseket a fejed helyett, és közben ne gondold túl és ne keresd a helyes választ. És a válaszaiddal légy annyira őszinte, amennyire csak tudsz. Gyakran akkor is elengedsz, ha a válaszod "nem".

Gondolj valakire, akinek szeretnéd az elismerését, és ebben a pillanatban egyszerűen tedd fel magadnak a kérdést:

1. Lehetséges, hogy elengedem, hogy elismerést akarok kapni ettől a személytől?

2. Elengedném?

3. Mikor?

4. Megengedném magamnak, hogy közvetlenül magamnak adjam meg az elismerést (szeretetet), a legjobban, ahogy tudom?

Minden egyes alkalommal, amikor végigmész a fenti kérdéseken, meg fogsz könnyebbülni kicsit. Légy türelmes magaddal, és légy állhatatos ezen a felfedező úton, és meg fogod látni az eredményeket. Ha alkalmazod ezt önmagad számára, eljuthatsz arra a pontra, ahol nem függsz többé mások elismerésétől - ahol pontosan úgy szereted és fogadod el magadat, ahogy vagy.

Jusson eszedbe, hogy te vagy a szeretet és az elismerés forrása. Nincs szükséged arra, hogy másoktól kapd ezt meg. Úgy el tudod engedni mások elismerésének akarását magaddal kapcsolatban, mint ahogyan el tudsz engedni bármilyen más érzést, és egésznek és teljesnek érzed magadat egymagadban.

Élvezd! Oszd meg velem is, hol tartasz ezen a felfedező úton. 

Kérlek, szólj hozzá, és oszd meg ezt a cikket azokkal is, akikkel törődsz.

Ez a bejegyzés a The Sedona Method; Your Key to Lasting Happiness, Success and Emotional Wellbeing c. könyveiben, az elvonulásain és a Letting Go: The Sedona Method Movie c. filmben felfedezett elveken alapszik. Ez egy egyszerű, erős, elegáns és könnyen megtanulható eszköz, ami több mint három évtizedes tapasztalatokon alapul, ami megmutatja, hogyan lépj bele abba a természetes képességedbe, hogy azonnal elengedj bármilyen kényelmetlen vagy nem akart érzést, gondolatot vagy hiedelmet. További információért keresd fel a www.sedona.com weboldalt.



Eredeti cikk: https://www.huffpost.com/entry/how-to-break-free-of-your_b_6071692

Fordította: Szecskó Emese



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése