2018. június 29., péntek

Messzire vihet a boldogságtól, ha az életcélod kutatod
Mit tudsz vele tenni?

Írta: Dr. Dain Heer



Sok könyv született már az életcél témájában, és az emberek is egyfolytában az életcéljuk megtalálásáról beszélnek. De mi a "cél" és hogyan lehet megtalálni? Miközben a diskurzusok kissé eltérnek egymástól, a legtöbb tartalmaz egy közös témát: a legfontosabb dolog, amit az életeddel tehetsz, ha megtalálod és beteljesíted a célodat, és nincs értelme az életnek, ha ezt nem teszed meg.

Lehet, első pillantásra van értelme annak az elképzelésnek, hogy megtaláld az életcélod, de ha közelebbről megnézed, feltűnik, hogy lehetséges, valójában nem annyira előnyös. Mert mi is történik, ha nem fedezed fel az életcélodat? Vagy mi van akkor, ha rábukkansz arra, amit az életcélodnak gondolsz, de mégsem teszel érte? Vagy néha teszel érte, de mindig azon tűnődsz, vajon eleget tettél-e?

Míg az életcélod kutatása kiteljesítő és kielégítő lehet, ha túl kemény vagy magadhoz, az csak ahhoz vezet, hogy ítélkezel magadon. Ha teremteni szeretnéd az életedet ahelyett, hogy pusztítanád, add fel, hogy keresd és kiteljesítsd az életcélod és kezdj el élni. Mi lenne, ha az élet célja egyszerűen csak az lenne, hogy jól érzed magad? Itt van a legfőbb három javaslatom, hogy abbahagyd a célod vég nélküli kutatását és kiteljesítését, hogy igazán el kezdhess élni:

1. Élvezd a kalandot
Amikor annak a csapdájába kerülsz, hogy próbálod kitalálni és élni az életcélodat, akkor abba az egy dologba zárod be magadat.
Bármi is legyen az az egy dolog, az egész életedet annak szenteled. Mennyi lehetőséget szalasztasz el közben? 
Mi lenne, ha ahelyett, hogy reggel ébredés után azt keresed, hogyan teljesítsd a célodat, egy kérdéssel kezdenéd a napot: "Ki vagyok ma, és milyen nagyszerű és ragyogó kalandjaim lehetnek ma?" Legtöbben megunjuk ugyanazt ismételni újra és újra.

Legtöbben szeretünk változni és szórakozni, sok különböző dologhoz hozzájárulni. Ha mindennap ezzel a kérdéssel kezdesz, az korlátlan lehetőségek felé nyit ki. Rengeteg lehetőség van a mókára és kalandra. Sok mód van arra, hogy másoknak adj. Ahelyett, hogy egy dologra korlátozod magadat, használd ezt a kérdést és az egész életed kalanddá válik.

2. Válassz 10 másodpercenként
Talán már hallottad, hogy az őrültség definíciója az, hogy ugyanazt csinálod újra és újra és más eredményt vársz. Amikor az hajt, hoy beteljesítsd az életcélod, bármiről is döntötted el, hogy az az, rengeteg minden elől lezárod magad. Eldöntötted, mi az, ami szükséges. Többé már nem teszel fel kérdéseket. És már nem választasz aktívan magadnak és az életednek.

Hogy ezt megváltoztasd, használd a "válassz 10 másodpercenként" eszközt. Így működik: 10 másodperc van a hátralévő életedből, mit választasz? Ha minden 10 másodpercben választasz, abbahagyod, hogy automata pilótában éld az életed, és elkezded élni az élet, az élés örömét.

3. Engedd el a nézőpontokat
Mindannyiunknak vannak mindenféle dolgokról nézőpontjaink. Nézőpontok önmagunkról, nézőpontok másokról. Nézőpontok az oktatásról, üzletről és politikáról. Nincs hiány a nézőpontokból és azok teremtik a valóságodat.

Alkalmazd ezt az elvet arra is, hogy megtalálod az életcélod. Ha van olyan nézőpontod, hogy ahhoz, hogy boldog legyél és értelmes legyen az életed, meg kell találnod és be kell teljesítened az életcélodat, találd ki, mi lesz? Amíg nem találod meg azt a célt, amíg nem bizonyosodsz meg afelől, hogy az a megfelelő, és, hogy eleget teszel ahhoz, hogy megvalósítsd, sosem leszel boldog. Ez nem túl mókás.

"Nem arra születtünk, hogy egy dolgot csináljunk.."
Ne aggódj - meg tudod ezt változtatni. Egyszerűen csak mondd minden egyes alkalommal, amikor észreveszed, hogy nézőpontod van az életcélodról: "Ez egy érdekes nézőpont. Van egy ilyen nézőpontom." Az a beszilárdított és erős nézőpont, amiről eldöntötted, hogy helyes és valós és igaz, az egyszerűen érdekessé válik, és amikor egyszerűen csak érdekes, akkor el tudod engedni és tudsz választani valami mást.

Az élet célja igazság szerint az, hogy szórakozz és boldog legyél. Mindenfajta más cél keresése az önbírálat és az életed bírálásának vég nélküli útjára vezet. Ahelyett, hogy pusztítod magadat az életcélod kutatásával, inkább engedd el. Kezdd el kérni az élet és az élés kalandját, és válaszd. Mindössze a választásod kell hozzá.






Fordította: Szecskó Emese




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése